Νέα Γωνιά

Νέα Γωνιά Χαλκιδικής


Η Νέα Γωνιά είναι ημιορεινό χωριό του νομού Χαλκιδικής με 454 κατοίκους το 2001 και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Προποντίδας.

Η θέση του είναι στα ανατολικά του Λακκώματος. Έχει υγρό και εύκρατο κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Στον οικισμό λειτουργεί νηπιαγωγείο, φαρμακείο, μίνι μαρκετ, γεωπονικό γραφείο, μαγαζίμε είδη οικοδομής, μεσιτικό γραφείο, ελαιοτριβείο και άλλα. Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ποδοσφαιρική ομάδα ΑΟ Νέας Γωνιάς, που αγωνίζεται στην Δ΄ Εθνική Ερασιτεχνική. Υπάρχει ακόμα ομάδα παλαιστικού. Στη Νέα Γωνιά εδρεύει και ο Παλαιστικός Σύλλογος της Νέας Καλλικράτειας. Υπάρχει επίσης πίστα μότοκρος για μοτοσικλετιστές. Κύρια ασχολία είναι η γεωργία. Το χωριό είναι ονομαστό για τα αμπελόφυλλά του.

Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία

To χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από την Ανατολική Θράκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Γωνιάτες έφεραν στο νέο τους τόπο και τη γνώση της αμπελοκαλλιέργειας όπως επίσης και τα ανατολίτικα φαγητά. Στα τελευταία εντάσσεται και το παραδοσιακό ντολμαδάκι “γιαλαντζί” με αμπελόφυλλα.
Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ένας εκπολιτιστικός-μορφωτικός και ένας πολιτιστικός σύλλογος. Πολλά κτίσματα συνεχίζουν να διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού, όπως ο καλά διατηρημένος ανεμόμυλος, που τον λένε “Μύλο”, στις βόρειες παρυφές του χωριού. Πριν την είσοδο στο χωριό, στην περιοχή Γυαλάκια, υπάρχει η παραδοσιακή λίθινη Μεγάλη Βρύση. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου τελείται κάθε χρόνο πανηγύρι, στις ανατολικές παρυφές του χωριού.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!